maandag 13 oktober 2008

Tip 2: Heavy Metal In Baghdad


Eén van de hoogtepunten van Almost Cinema, het parallelle festival van Vooruit in de schemerzone tussen film, muziek, theater en podiumkunst, is ongetwijfeld "Heavy Metal In Baghdad". In deze verbijsterende documentaire vertellen Eddy Moretti & Suroosh Alvi, journalisten van het Amerikaanse magazine Vice, het verhaal van Acrassicauda (latijn voor "Zwarte Schorpioen"), de enige heavy metalband in Irak.
We zien hoe de leden van de band het allesbehalve onder de markt hebben om in de zogenaamde Green Zone (het chaotische epicentrum van Bagdad dat dagelijks geteisterd wordt door bombardementen en bloedige afrekeningen) hun liefde voor muziek tot uiting te laten komen. Repeteren kunnen ze enkel in een klamme hotelkelder, een optreden organiseren lukt amper één keer per jaar, headbangen is officieel verboden wegens te gelijkend op de joodse manier van bidden, op straat Engels praten is levensgevaarlijk en zelfs het dragen van een Slipknot t-shirt kan je het leven kosten. Uitwijken naar het iets permissievere Syrie blijkt de enige oplossing, maar als ook daar weinig vooruitgang wordt geboekt, dreigt hun situatie hopeloos te worden...



"Heavy Metal In Baghdad" is een onthutsende en razend interessante documentaire over hoe wat voor ons o zo vanzelfsprekend lijkt enkele duizenden kilometers hiervandaan zo goed als onmogelijk is. Insjallah!

Geen opmerkingen: