vrijdag 10 oktober 2008

Week 1: "Ontmaskering"


Figuur 1: Stefan Schumacher

Wat ieder kritisch kijkende wielerfan al lang vermoedde, werd deze week daadwerkelijk bevestigd: de spraakmakende prestaties van de Duiste wielrenner Stefan Schumacher tijdens de afgelopen Tour de France hadden een illegale oorzaak. Schumacher won deze zomer op verbluffende wijze beide tijdritten in de Ronde van Frankrijk en maakte ook furore tijdens enkele loodzware bergetappes. Analyse van tijdens de Tour afgetapte bloedstalen toonden deze week echter het gebruik van Cera, i.e. epo van de derde generatie, aan.

Daarmee komt een einde aan de jarenlange geruchtenstroom rond Schumacher. Al in 2005 liep de 27-jarige Duister tegen de dopinglamp. Toen werd hij echter vrijgesproken door een attest, uitgeschreven door...zijn moeder, arts van beroep. En toen hij vorig jaar, een week na zijn bronzen medaille op het WK in Stuttgart, in dronken toestand een tuinhek ramde en de politie hem een alcoholtest afnam, bleek hij ook al sporen van amfetamines in zijn bloed te hebben. Omdat een alcoholproef geen officiële dopingtest is, glipte hij opnieuw door de mazen van het dopingnet. Drie keer is echter scheeprecht, en bij deze is Schumacher nu ook officieel ontmaskerd als valsspeler.

Manifest

Banken balanceren op de rand van een kilometersdiepe afgrond, beurzen vertonen de vreemdste bokkensprongen en spaarders groot of klein dreigen in één klap hun zuurverdiende centen in rook te zien opgaan. In het holst van deze wereldwijde economische commotie stampen Simon De Vriendt & Lander Deweer een blog uit de grond: het 'Pantheon der parmantige protagonisten en plompverloren patjepeeërs'.

Basisprincipe van deze blog: elke week presenteren wij u drie figuren uit de brede actualiteit (politiek, sport, muziek, film, fait divers,...) die tijdens de desbetreffende week op één of andere manier in het oog sprongen. Daaromheen weven wij een treffende rode draad, die het voor u makkelijker lezen maakt.

Duidelijk? Welaan dan!