zaterdag 1 november 2008

Grafsteenblues


Vergeelde bladeren, miezerige regen, gure wind, uitgeholde pompoenen en overal verse bloemenkransen op de zerken: dat moet 1 november zijn! En waaruit haalt een mens tijdens deze triestige dagen troost? Juist ja. Haal de bidprentjes boven, steek enkele kaarsen aan en neem er alvast een pakje Kleenex bij, want wij presenteren u: onze hoogstpersoonlijke Allerheiligen Top-5.


5. Jacques Brel - Le Moribond : Ook al sterft het hoofpersonage in deze Brel-parel au printemps, Brels afscheidsverzen gaan door merg en been. Sluwe vos Terry Jacks vertaalde dit lied in het Engels en scoorde er prompt een wereldhit mee. En toen wij vorig jaar in Botanique omvergeblazen werden door Zach Condon, was dat mede door diens cover van 'Le Moribond'.

4. Nick Cave - Death Is Not The End : Of de dood nu al of niet het einde van alles is, kan ons eigenlijk aan onze reet roesten. Tenzij er dergelijke prachtparels over geschreven worden natuurlijk. Oorspronkelijk van Dylan, maar dat wist u uiteraard al. En is dat daar Kylie Minogue niet?

3. Johnny Cash - When The Man Comes Around : verdere uitleg compleet overbodig. Slik.

2. Warren Zevon - Keep Me In Your Heart For A While : Muzikaal testament van ondergewaardeerde artiest. Stierf vijf jaar geleden aan kanker na een leven vol lawyers, guns and money en nam vlak voor zijn dood nog "The Wind" op, een dijk van een album. Bekendste zinsnede: "I'll sleep when I'm dead". Moge hij keet schoppen in de hel!

1. Led Zep - In My Time Of Dying : Op pathetische momenten (ze zijn gelukkig schaars) durven wij al eens, Bart De Pauw-gewijs, dagdromen over de geschikte soundtrack als onze tijd van gaan gekomen is. Met stip op nummer 1 als offerande-lied: deze monumentale Led Zep-klassieker, hier helaas in twee delen opgeknipt. In Memoriam van John Bonham, zonder twijfel de beste rockdrummer ooit.


Bloemen noch kransen.

3 opmerkingen:

Stan Vertessen zei

Indrukwekkende selectie! Moest ik een top opstellen zou er wel zeker Vortex Surfer van Motorpsycho instaan. Als ge ooit de kans krijgt dat live te horen, ze blazen u geheid tot achter in de zaal...

lander deweer zei

verdorie. ik stond op het punt om ze te gaan bezien in leuven drie weken geleden, maar heb op de valreep toch afgezegd. Ben jij geweest? Ik ben eigenlijk nog niet echt thuis in Motorpsycho, staat al tijdje op mijn "te ontdekken"-lijstje. Welk album zou je mij aanbevelen als instap?

Stan Vertessen zei

Ik ben geweest, ja. En 't was een geweldige set! Na tweeënhalf uur nog een half uur aan bisnummers... Alleez, dat zijn er dan twee :-)

Wat dat aanraden betreft; hun albums zijn redelijk verscheiden. In Demon Box zijn hun metalinvloeden nog terug te vinden. Ik ben meer te vinden voor Trust Us, Black Hole/Blank Canvas en de recente Little Lucid Moments. Hun In The Fishtank-collaboratie met Jaga Jazzist Horns is ook een heel leuke, rustige plaat. Ideaal voor druilerige herfstdagen!